Nasz dom
Register Calendar Members List Team Members Search Frequently Asked Questions Go to portal Go to the Main Page

Nasz dom » W domu i w zagrodzie » Alternatywne uprawy » Amatorska uprawa boczniaka » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New Thread Post Reply
Go to the bottom of this page Amatorska uprawa boczniaka
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Marek Marek is a male
Administrator


images/avatars/avatar-11.gif

Registration Date: 20-01-2006
Posts: 483
Skąd: Poland
Program pocztowy: IncrediMail
Ulubiony edytor grafiki: Photoshop

Amatorska uprawa boczniaka Reply to this Post Post Reply with Quote Edit/Delete Posts Report Post to a Moderator       Go to the top of this page

Amatorska uprawa boczniaka

Boczniak jest grzybem występującym w naturze. Pierwsze próby uprawy boczniaka przeprowadził w 1897r Matrouchot we Francji. A dopiero pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia opracowano metody towarowej uprawy tego grzyba. Wzrosło też znacząco spożycie boczniaka. W 1991r światowa produkcja boczniaka wynosiła 917 tyś ton.

Obecnie w Polsce dość prężnie rozwija się uprawa boczniaka, z roku na rok przybywa producentów i konsumentów tego smacznego i zdrowego grzyba. Duża część produkcji krajowej jest eksportowana do krajów Europy Zach. i Ameryki Północnej.

Na niewielką skalę do uprawy boczniaka można wykorzystać pomieszczenia takie jak hydrofornie, piwnice, garaże, ziemianki itp., można też uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru w okresie wiosennym i jesiennym. Podłożem może być słoma zbóż lub drewno.

Warunki plonowania.
Przerośnięty grzybnią balot uprzednio przez nas przygotowany lub zakupiony gotowy, ustawiamy w pomieszczeniach wymienionych wcześniej. Zapewniamy w pomieszczeniach temperaturę od 8 do 25oC (najlepiej 10-16oC).Do chwili ukazania się zawiązków wskazane jest ograniczenie dostępu światła i utrzymanie wysokiej wilgotności. W momencie ukazania się w miejscach perforacji zawiązków grzybów, musimy zapewnić dostęp światła około 8 godz. na dobę ( naturalne lub sztuczne - świetlówka).
Uwaga: balotu nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych

Aby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza około 85% zalecamy postawienie balotu nad pojemnikiem z wodą tak, aby nie dotykał wody. Zraszać możemy tylko wtedy, gdy owocniki osiągną wielkość 2-3 cm, szczególnie w suche i słoneczne dni, nie podlewamy grzybów wilgotnych, ponieważ mogą zżółknąć, zaschnąć lub będą rosnąć niekształtne.

Uwaga działkowcy!!!



Od wiosny do jesieni uprawiając grzyby na działce uzyskuje się dobre plony przez umieszczenie balotów w zagłębieniu wykopanym w ziemi. W tym celu wybieramy miejsce zacienione, pod drzewami lub północną stronę altanki i wykopujemy zagłębienie 60 x 120 i 40-50 cm głębokie (może być mniejsze). Z wykopanej ziemi tworzymy z trzech stron nasyp, zostawiając dostęp światła od strony północnej. Od góry należy zacienić dołek np. folią i styropianem.

Grzyby zbieramy, gdy większość owocników w kępie ma wyprostowane brzegi kapelusza, ścinając całe kępy tak, aby resztki trzonów nie pozostawały na workach. Nie należy wyrywać kęp razem z podłożem.

Boczniak owocuje rzutami. Po zbiorze pierwszego rzutu należy utrzymywać wysoką wilgotność, gdyż na wysuszonym worku nie będzie następnych rzutów, lub będą słabe. Drugi rzut występuje po około 14 dniach od zbioru pierwszego rzutu.

Najbardziej ekonomiczne są pierwsze trzy rzuty ( 2-2,5 miesiąca uprawy). Jeśli stwierdzimy, że balot po drugim rzucie jest zbyt lekki i suchy można go na 2-3 godziny zanurzyć w pojemniku z wodą, po tym czasie wyjąć i postawić na swoim miejscu. Boczniaka można uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy pozostawione w pomieszczeniach nie ogrzewanych, wiosną owocują dalej. Przy stworzeniu optymalnych warunków możemy uzyskać z jednego balotu 4 do 6 kg grzybów. Cały cykl uprawowy trwa około 3 m-cy.

Grzyby po zbiorze można przechowywać w temp. 2-6oC bez strat jakościowych przez tydzień. Właściwości smakowe i odżywcze boczniaka oceniane są bardzo wysoko, a świadectwem tego jest ogromna różnorodność potraw z niego przyrządzanych, od typowych dla grzybów do specyficznych tylko z boczniaka, np. jako schabowy czy flaczki. Grzyby można spożywać: świeże, mrozić, suszyć, solić, kwasić, marynować.

Uprawa na słomie.
Można uprawiać grzyby kupując gotowy balot z podłożem po inkubacji (uprawa bardziej pewna), bądź podłoże przygotować samemu, kupując tylko grzybnię ziarnistą, ale jest to dość kłopotliwe i nie zawsze się udaje w warunkach amatorskich.

Przygotowanie podłoża.
Do uprawy boczniaka polecana jest słoma żytnia, pszenżytnia, pszenna . Słoma powinna być świeża, nie spleśniała, którą należy pociąć na sieczkę długości około 2cm i zapakować w worek jutowy. Worek taki umieszczamy w dużym pojemniku (kocioł, wanna) i słomę zalewamy wrzącą wodą. Następnego dnia wodę zimną wylewamy i na nowo zalewamy wrzątkiem . Czynność tą należy powtórzyć 2 krotnie. Po tym zabiegu worek należy wyjąć z wody i odstawić aby obciekł. Wilgotność sieczki (podłoża) w worku powinna wynosić po tych zabiegach około 70% a temperatura około 25oC.

Teraz przystępujemy do szczepienia grzybnią. W tym celu bierzemy worek foliowy dość gruby o średnicy ok. 50cm i wysokości 100cm, perforowany na całej powierzchni, kolejno wkładamy porcje sieczki posypując je grzybnią i mocno ugniatamy aż do napełnienia worka. Na koniec worek zawiązujemy.

Na jeden worek o wadze około 20 kg podłoża trzeba zużyć 40-50 dag grzybni ziarnistej. Po zaszczepieniu sieczki grzybnią musimy zapewnić odpowiednie warunki, aby mogła rozrastać się w podłożu. Najlepiej worek taki umieścić w pomieszczeniu, gdzie temperatura powietrza będzie około 18 - 22 stopni, a temperatura podłoża nie powinna przekraczać 28 stopni C. Po około 16-20 dniach worek powinien być przerośnięty grzybnią.

Uprawa na drewnie.



Uprawa na drewnie jest trudniejsza od uprawy na słomie, a na efekty swojej pracy trzeba czekać dużo dłużej. Mogą być do tego celu wykorzystywane karpy pozostałe po ścięciu drzew lub klocki drewna.

Najbardziej nadaje się drewno drzew liściastych najlepiej: topolowe, bukowe, lipowe, grabowe, oraz z drzew owocowych, zdrowe nie porażone przez inne grzyby. Najlepsze jest drewno ze świeżo ściętych drzew.

Bardzo dobrym sposobem likwidacji pni w sadach, czy na działkach po ściętych drzewach owocowych jest ich zaszczepienie grzybnią boczniaka. Wykonuje się to z reguły wiosną, karpy można ponacinać siekierą i nałożyć warstwę grzybni ziarnistej, na to położyć kawałek drewna, aby folia nie przylegała bezpośrednio do grzybni, całość przykrywamy folią. Na folię można narzucić około 10-15 cm warstwę ziemi lub liści. We wrześniu pniaki powinny być opanowane przez grzybnię boczniaka, wtedy zdejmujemy folię wraz ziemią, aby zapewnić dostęp światła do grzybni. Jeszcze jesienią powinny pojawić się pierwsze grzyby. Czas rozkładu przez boczniaka takiej karpy trwa około 4 lat i średnio rocznie z jednej karpy uzyskuje się 1 kg grzybów. Łączymy tutaj dobre z pożytecznym, pozbywamy się trudnych do usunięcia karp, przy tym mamy smaczne grzyby i dużo satysfakcji, gdy będą rosły.

Podobnie wygląda uprawa na klockach drewna. Drewno używane do zagrzybienia też musi być zdrowe, najlepiej świeżo ścięte, klocki przesuszone przed zaszczepieniem grzybnią należy namoczyć w wodzie przez 3 do 5 dni lub przez ten okres nawilżać wodą. Klocki drewna lub okrąglaki o średnicy 25- 40 cm i długości 40cm ustawia się pionowo w dwóch trzech warstwach , każdą z nich przesypując 2 cm warstwą grzybni, na górze kładziemy kawałek drewna i całość przykrywamy folią. Jeśli chcemy tą uprawę prowadzić na dworze należy klocki umieścić w miejscu zacienionym, osłoniętym od wiatru, można też umieścić klocki w pomieszczeniu. Pierwsze plony podobnie jak na karpach pojawiają się jesienią, gdy zostały zaszczepione wiosną. Jeżeli szczepienia grzybnią dokonujemy w lecie, pierwsze grzyby pojawią się najczęściej wiosną następnego roku.

__________________
Marek



21-02-2006 19:22 Marek is offline Send an Email to Marek Homepage of Marek Search for Posts by Marek Add Marek to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New Thread Post Reply
Nasz dom » W domu i w zagrodzie » Alternatywne uprawy » Amatorska uprawa boczniaka

Privacy policy

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH